ŚRODOWISKO

Co robimy, aby dbać o środowisko i sprostać współczesnym wyzwaniom zrównoważonego rozwoju?

 

hub

Tworząc menu, zachowujemy balans i równowagę pomiędzy produktami pochodzenia roślinnego i mięsem. Walcząc z nadmiarem produkowanego jedzenia, proponujemy odpowiednio dobrane porcje tak, aby móc zamówić kilka dań bez obawy przed marnowaniem żywności. Usprawniamy menu poprzez zużycie mniejszej ilości produktów. Karta win opiera się producentach pracujących w modelu organicznym lub/i biodynamicznym.

Woda, którą pijesz w restauracji, pochodzi ze specjalnie dobranego filtra, dzięki czemu nie ma potrzeby zakupu wody butelkowanej, nie zużywamy energii na jej chłodzenie i nie kumulujemy plastiku.

recykling

Nasz szklany wiatrołap został stworzony w oparciu o istniejące materiały i wykorzystanie naturalnego światła. Tu liczył się pomysł. Dzięki temu udało nam się uzyskać kurtynę powietrzną bez zużycia jakiejkolwiek energii.

Zachowaliśmy starą ornamentową dwubarwną ceramikę stosowaną w praskim budownictwie w okresie przedwojennym.

technologie

Nowoczesna klimatyzacja i wentylacja (system zarządzania świeżym powietrzem, centrala rekuperacyjna i pompa ciepła), a także automatyzacja oświetlenia pozwoliły nam na zmniejszenie zapotrzebowania na energię aż o 60%!

Restauracja wykorzystuje energię z odnawialnych źródeł potwierdzoną certyfikatem „Firma z dobrą energią 2022”.